Kamis, 31 Januari 2013

Kembalikan Tombol Start ke Windows 8 Dengan Start Menu 8


1
Bicara soal Windows 8 rasanya bukan suatu rahasia kalo pada sistem operasi terbaru besutan Microsoft tersebut, tombol Start (Windows) seperti yang ada di taskbar Windows 7 atau Windows-windows sebelumnya kini sudah ditiadakan. Sebagai gantinya Microsoft memperkenalkan dengan yang namanya “Metro Start Screen”, sebuah fitur yang fungsinya hampir sama dengan tombol Windows namun menggunakan antarmuka layar penuh (full screen). Sebagai pengguna yang baru pertama mengalami wajar saja banyak yang masih bingung, apalagi tradisi selama ini yang namanya tombol Start tuh ya ada sisi kiri taskbar. Betul gak ?


Nah buat yang ogah-ogahan untuk adaptasi, seperti kata pepatah “banyak jalan menuju roma” kok agar tombol Start bisa balik ke tempatnya semula. Salah satunya adalah menggunakan software yang bernama Start Menu 8. Kebetulan juga Nicole, salah satu sahabat yang bekerja di IObit mengabari saya bahwa Start Menu 8 versi 1.0.0 terbaru kini sudah bisa didownload.

Sedangkan soal “Apa yang baru ?”, menurut press release yang saya terima katanya pada versi 1.0.0 yakni mendukung penuh Windows 8, ditambahkan fungsi small & large font, daftar recently used programs, nonaktifkan hotkey pada waktu full screen, fungsi Switch to Metro, tombol power, dukungan berbagai bahasa, dan fungsi pencarian.

Download gratis Start Menu 8 v1.0.0, DI SINI.

Mendukung Windows 8 (32 Bit dan 64 Bit)

Category :

1 comments:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...  Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...  Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

  BalasHapus